Cum să închiriezi o mașină

Dacă te gândești să închiriezi o mașină în vacanță, dar ți se pare complicat și riscant, citește mai departe. Citește și dacă ți se pare simplu, dar n-ai mai închiriat până acum. 

Când să închiriezi o mașină

Merită să închiriezi o mașină dacă vrei să explorezi în ritmul tău zone în care ajungi mai greu, din lipsa transportului în comun. Sau dacă mergi în vacanță cu familia și ai bagaje mai multe. Uneori –  dacă sunteți o familie de 4, de exemplu – chiar și fără bagaje voluminoase, costul închirierii unei mașini poate fi mai mic decât al transportului în comun. În plus, sunt zone ca Toscana sau părți din Provence pe care chiar nu ai cum să le vezi în toată frumusețea lor fără  mașină. 

Nu merită să dai banii pe mașină dacă te duci într-un oraș mare, gen Roma sau Paris. E mult prea aglomerat și e mai ieftin cu transportul în comun. Studiază un pic zona pe care vrei s-o vizitezi, în unele regiuni (de ex. Coasta Amalfitană) o să-ți fie foarte greu să circuli și să parchezi în perioadele de full sezon. Nu în ultimul rând, închiriază mașina potrivită ca dimeniuni. Nu lua SUV doar pentru că poți, o să-ți blestemi zilele pe drumuri întortocheate sau în orășelele cu străduțe super-înguste. 

De unde să închiriezi? 

Ai mai multe opțiuni:

– direct de la companiile mari, cu tradiție: Avis, Hertz, Sixt. Șansele de surprize neplăcute sunt mai mici, costurile în general mai mari. 

– de pe net, de la agregatori de oferte gen rentalcars sau booking. Aceste companii sunt de fapt revânzători, nu au propriile mașini ci doar îți re(împachetează) ofertele altor companii rent-a car. Au prețurile cele mai mici la prima vedere, dar te vei lovi de multe costuri și riscuri ascunse. Vezi aici la ce să fii atent.

– din aeroportul de destinație, de la o companie locală. Unii dintre cei care își organizează singuri vacanțele tind să considere că aceasta ar fi o variantă care le oferă costuri mai mici, dar există destule riscuri în a lucra cu firme locale mici.

– printr-o agenție de turism din România. Și ei revând, dar garanțiile pe care le primești sunt mai clare, și ți se oferă consultanță și sprijin. 

– de la firme de mărime medie, cu prezență pe mai multe aeroporturi/țări, care sunt interesate să mențină un raport bun între preț și condițiile de închiriere. De exemplu OK Mobility și posibil Centauro, în special pe variantele de preț cu asigurări complete (vezi mai jos). 

Costurile închirierii

Aici trebuie să fiți atenți. Pretul final pe care-l veți plăti nu este, de cele mai multe ori, prețul pe care o să-l vedeți după prima căutre de gen „mașină de închiriat în…”. 

Mai exact, prețul ăla mic, miiiic, gen 7 euro pe zi, nu e ceea ce pare. Prețul e influențat de cât de asigurată e mașina pe care o s-o închiriezi. Toate mașinile au „RCA”, dar nu sunt asigurate pentru orice fel de daună când o iei tu. Adică ele sunt, de fapt, asigurate full de firma de rent-a car. Dar firma respectivă îți bagă, totuși, ție în preț riscul unui accident.

Cum? Simplu! Vrei s-o iei cu 7 euro pe zi? Lași la ei o garanție/franșiză, numită și „excess”, să zicem, în valoare de 1200 de euro! Da, ați citit bine! Vrei s-o iei cu 35 de euro pe 5 zile? Le lași lor 1200 de euro, și dacă băieții constată că ai adus mașina înapoi cu două zgârieturi în plus, ți-au luat 500  de euro din banii tăi instant, și n-ai ce să le faci. 

Vrei să n „garanția” la 300 de euro? A-ha, prețul tocmai a devenit 25 de euro pe zi. Lași și garanție, dar mai puțin. Dacă vrei să nu mai plătești nimic garanție și să dormi liniștit, indiferent ce se întâmplă cu mașina, prețul e 40, sau 50, sau 60 de euro pe zi. 

Sper că e mai clar acum. Nu vă dă nimeni mașina pe mână aproape pe degeaba. Mai mult, unele companii, în funcție de țară, nu acceptă carduri de debit, ci doar de credit. Ca să fie siguri că vă iau banii. Cu cât compania e mai obscură și condițiile mai neclare, cu atât crește șansa să vă treziți cu daune (zgârieturi, mici lovituri, punctulețe pe parbriz) pe care nu le-ați observat, erau acolo când ați luat mașina, dar vi se pun vouă în cârcă. 

Cum să te ferești de probleme când inchiriezi mașină

– verifică mașina când o iei. Fă poze dacă are zgârieturi, filmeaz-o de jur împrejur. O să primești o fișă pe care sunt marcate defectele existente. Dacă descoperi ceva ce nu e marcat, nu pleca cu mașina din parcare. Anunță pe loc personalul firmei de închirieri, să-ți marcheze pe fișă zgârieturile. E un pas important, mai ales dacă nu ai asigurare full.

– citește cu atenție condițiile. Unele mașini vin cu asigurări aproape full, dar nu includ detalii gen asigurare pentru roți sau parbriz. O daună la parbriz poate fi destul de costisitoare. 

– fiți atenți la detalii. Unele mașini vin cu limită de km pe zi, sau de km totali. Nu depășiți numărul de kilometri, veți plăti în plus. Dacă treceți cu mașina în altă țară decât cea din care o luați, e posibil să trebuiască să anunțați în avans și plătiți ceva în plus. Atenție la mersul cu mașina pe la plaje mai sălbatice și pe drumuri neasfaltate. Asigurarea nu vă acoperă, de obicei, genul ăsta de aventuri (am comis-o oricum, dar nu faceți ca noi :)). 

– șoferul este persoana de pe contract. Un al doilea șofer se plătește în plus, de obicei. Mai exact, dacă a condus prietenul tău și a făcut accident, dar pe contract erai trecut doar tu, ești bun de plată. 

– atenție la regulile de circulație. Dacă luați amenzi, firma de închirieri o să vi le trimită acasă. Și e posibil să mai plătiți și câteva zeci de euro taxă de servicii către firma de închirieri, în plus față de amendă. Pentru că s-au obosit să v-o plătească. 

– best tip: nu risca, închiriază cu asigurări complete de câte ori este posibil. E mai scump, dar ești sigur că nu vei plăti nimic în caz de incidente neplăcute. Noi am închiriat așa prin OKMobility și Avis360. Centauro au și ei genul ăsta de opțiune, la prețuri rezonabile. Cu asigurări full, la final lași pur și simplu mașina și pleci, nu o mai „caută” nimeni de zgârieturi. 

– extra tip: poți închiria și printr-o agenție de turism din România care are acces la un sistem mare de rezervări, gen DerTour. Mașina va putea fi asigurată full prin DerTour, iar tu vei putea primi sprijin de la agenție în caz de probleme. Nu întotdeauna e smart să faci totul singur. 

Voi aveți vreo experiență mișto cu o mașină de închiriat? Dar una mai puțin fericită? 

PS: Dacă v-a fost util ce am zis aici, hai cu share! Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *